Kritiky / komentáře / tisk

Hudební rozhledy 01/2019 - Káťa Kabanová (Festival Janáček Brno 2018)

01. 01. 2019 | Karla Hofmannová

Stálou hvězdou zůstala představitelka Káti, Pavla Vykopalová. Oproti premiéře vykazovalo její podání role daleko větší propracovanost a prožitek, a to nejen herecký, kdy byla maximálně přesvědčivá, ale především pěvecký. Vroucnost a barevnost, obsažená v jejím hlase, byla jímavá, pevný soprán se nesl vyrovnaně a suverénně v celém rozsahu a nesl se do prostoru divadla.

Beňačková, Vykopalová a Ludha pod vedením Juraja Valčuhu – do Teatro di San Carlo sa po 50 rokoch vrátila Káťa Kabanová

26. 12. 2018 | Peter Bleha

Káťu Kabanovú stvárnila česká sopranistka Pavla Vykopalová. Spevácky veľmi vyrovnaná vo všetkých polohách, o niečo presvedčivejšia v lyrickejších pasážach, avšak ani v dramatickejších častiach jej nebolo v podstate čo vytknúť. Bola jemnou, citlivou, krehkou a tak trochu naivnou Káťou, celkovo pôsobila výrazne romantickejšie než jej alternantka – holandská speváčka Barbara Haveman. Vykopalová veľmi presvedčivo znázornila vnútorný Kátin zápas a rozorvanost jej duše. Spevácky bola ozdobou predstavenia.

Více na https://dennikn.sk/blog/1334436/benackova-vykopalova-a-ludha-pod-vedenim-juraja-valcuhu-do-teatro-di-san-carlo-sa-po-50-rokoch-vratila-kata-kabanova

La perfetta macchina scenica di Káťa Kabanová

20. 12. 2018 | Luigi Paolillo

Dokonale sehrané představení s účinkujícími pro mě doposud neznámými. Ocenil jsem všeobecné herecké i pěvecké umění počínajíc hlavní představitelkou, jež byla nakonec oceněna dlouhým a hlasitým potleskem publika, které nebylo početné, ale za to nadšené. Pavla Vykopalová je Káťa hluboce procítěná, křehká a silná zároveň. Dokáže se vžít do své role nabízejíc pokaždé různé podoby své postavy, trpící žena uzavřená ve své bezvýchodné bolesti, ale i žena, která sní a chce létat sledujíc přízraky racků, kteří se vzdalují, až po vášnivou a svůdnou nevěrnici, nakonec trpící vinou a společenským nátlakem. Tohle vše nacházíme především v hlase s neuvěřitelnou flexibilitou a kultivovaností, která náleží jen velkým hvězdám. Ale i herecká část je neméně významná, s citlivostí, charismatem a výrazovými prostředky, rozhodně mimo běžnou úroveň, nabízí Káťu úplnou a opravdovou.

Více na https://www.fermataspettacolo.it/lirica/la-perfetta-macchina-scenica-di-kata-kabanova

Il dramma di Káťa Kabanová

17. 12. 2018 | Salvatore Morra

Také publikum je nadšené, protože sopranistka Pavla Vykopalová má nepřekonatelný jevištní projev. Příjemným překvapením je vroucí hlas s plnou barvou včetně nízkých tónů. Kostýmy od Wolfganga Gussmanna ztělesňující zprvu dokonalou manželku posléze měnící se ve svůdnou hříšnici, polonahou a zároveň jemnou a křehkou.

Více na https://www.giornaledellamusica.it/recensioni/il-dramma-di-kata-kabanova

Napoli, Teatro San Carlo – Katia Kabanova

17. 12. 2018 | Paola De Simone

Zcela bezchybná, a to jak herecky, tak i pěvecky, Pavla Vykopalová, se sopránem o značné síle a vokální všestrannosti, vytvořila Káťu s pozoruhodnou dramatičností, přecházejíc obtížnými přechody od ponížené manželky a snachy až po osamocenou ženu, od sladké milenky až po nevěrnou vizionářku, která ví, že pro ni není jiné cesty. Především je nádherná ve svých monolozích.

Více na https://www.connessiallopera.it/recensioni/2018/napoli-teatro-san-carlo-katia-kabanova

Káťa Kabanova takes flight in Naples

17. 12. 2018 | Lorenzo Fiorito

Pěvecké obsazení bylo vynikající. V titulní roli, česká sopranistka Pavla Vykopalova byla naprosto uvolněná, opravdu vynikající, vyjadřující střídavě roztouženost a vášeň vystřídanou depresí a utrpením. Zpívala nádherně po celé představení, její vystupování na jevišti víc a víc rostlo jak se celý příběh odvíjel. Byla schopná vyjádřit dětinskou stránku Kátiny postavy a stejně i tak zostuzenou ženu, která se rozhoduje ukončit svůj život. Její hlas byl ocelově nezlomný v recitativech, tak jak je v české prozodii žádáno a i zcela podle Janáčkových záměrů. To vše se rozvinulo i v jejím jasném a krásném zabarvení hlasu v lyrických pasážích (i když v tomto příběhu vzácných).

Více na https://bachtrack.com/review-janacek-kata-kabanova-san-carlo-naples-decker-valcuha-vykopalova-december-2018

Erotické dusno čili brněnská operní novinka Così fan tutte

19. 05. 2018 | Lukáš Pavlica

Co si naopak zaslouží velkou pochvalu je pěvecká syntéza všech hlasů a obzvláště pak právě Václavy Krejčí Houslové a Pavly Vykopalové. Přestože obě zpěvačky užívají poměrně výrazné zdobení tónu a nešetří ani vibratem, jejich projev byl v takové shodě, že připomínaly jedno tělo a jednu duši. Vykopalová však oslnila i svým absolutním sledováním významu textu a skutečně precizním herectvím.

Více na http://www.mestohudby.cz/publicistika/kritika/eroticke-dusno-cili-brnenska-operni-novinka-cosi-fan-tutte

Fantastický Faust! Heřman připravil grand opéru pro 21. století

18. 12. 2017 | Jakub Kožíšek

Gounod větší důraz položil na Markétu, která je ve skutečnosti hlavní postavou, o její duši se totiž v této inscenaci hraje. Nádherně ji ztvárnila Pavla Vykopalová. Nejenže sopranistka posluchače uspokojí pohyblivým, obratným a zároveň silným a znějícím hlasem, ale dokáže jej správně využít jak v lyrickém, tak dramatickém výrazu. Už v třetím dějství jí skvěle vyšel kontrast mezi písní o králi z Thule a árií o špercích, a když se po všech peripetiích na konci opery ve vzpomínkách vrací k prvnímu setkání s Faustem a přepíná zpět na „zamilovaný modus“, člověka mrazí. Ani po náročných partech a desítkách minut těžkého zpěvu jí hlas neztěžkl a zůstal skoro stejně průzračný, jako na začátku představení.

Více na https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2336314-recenze-fantasticky-faust-herman-pripravil-grand-operu-pro-21-stoleti

Pavla Vykopalová, sopranistka. Nositelka ceny Thálie 2016. Moderuje Ivan Ruml.

08. 06. 2017 | Telefonotéka, Český rozhlas Vltava

Nositelka ceny Thálie 2016 za titulní roli Káti Kabanové v Carsenově inscenaci slavné Janáčkovy opery na scéně Národního divadla v Brně, sopranistka Pavla Vykopalová hovořila o svých nejsložitějších uměleckých úkolech.

Více na https://www.mujrozhlas.cz/telefonoteka/pavla-vykopalova-sopranistka-nositelka-ceny-thalie-2016-moderuje-ivan-ruml

Bravo Figaro! Adam Plachetka se s ním v Praze loučil, častěji chce teď zpívat Hraběte

30. 05. 2017 | Dominik Sirný

K nejlepším pěveckým výkonům nepochybně patřila Hraběnka v podání sopranistky Pavly Vykopalové. Ve všech svých áriích předvedla technicky perfektně vystavěný hlas.

Více na https://operaplus.cz/bravo-figaro-adam-plachetka-se-s-nim-v-praze-loucil-casteji-chce-ted-zpivat-hrabete

Divadelní noviny, ročník 26. Rozhovor s Pavlou Vykopalovou.

16. 05. 2017 | Radmila Hrdinová

Její pěvecké umění je nesporné. Nejenže díky své velké muzikalitě dovede přirozeně a splavně pointovat fráze, konečně je tu sopranistka, která zpívá krásnou, čistou, přirozenou češtinou. (Ondřej Havelka)

Více na https://www.divadelni-noviny.cz/pavla-vykopalova-na-kurtu-i-na-jevisti-jit-do-plnejch

Ke stažení

Divadelní noviny (409 kB)

Mezi pobřežími plují naše něžná slova…

17. 04. 2017 | Robert Ferrer

V roli hraběnky z Tripolisu, neboli Clémence, zazněl na premiéře brilantní hlas Pavly Vykopalové. V Česku jsme zvyklí vídat ji v rolích Mařenky, Jenůfy nebo Káti Kabanové a také v hlavních sopránových partech řady českých i světových oratorií a kantát, ale málokdy se věnuje současné hudbě. V Lásce na dálku se však projevila jako velmi verzatilní sopranistka, schopná výborně interpretovat různé hudební styly.

Více na https://www.divadelni-noviny.cz/narodni-divadlo-brno-laska-na-dalku-recenze

Láskou na dálku dosáhlo Národní divadlo ke světové klasice

25. 03. 2017 | Petr Veber

Pavla Vykopalová byla při premiéře uvěřitelná - zoufalá i důstojná. Její zprvu jemnější part stoupá nakonec dramaticky v odvážných melodických křivkách ke vznešenému patosu.

Více na http://www.mestohudby.cz/publicistika/kritika/laskou-na-dalku-dosahlo-narodni-divadlo-ke-svetove-klasice

Sešli se. Láska na dálku v Brně

25. 03. 2017 | Olga Janáčková

A konečně Clémence Pavly Vykopalové, již považuji za její nejlepší dosavadní roli. Zvládnutí tohoto mimořádně obtížného partu po stránce pěvecké i herecké je její životní šancí.

Více na http://operaplus.cz/sesli-se-laska-dalku-brne

Classical CDs Weekly: Kabeláč, Ligeti, Shostakovich

28. 01. 2017 | Graham Rickson

Fascinující je, jak ohromující je originalita této hudby, a to dvojnásob, když si uvědomíme, že Kabeláč měl jen malý nebo vůbec žádný přístup k vývoji v západní Evropě. Zvláště nevšední je Symfonie č. 5 z roku 1960, napsaná pro soprán beze slov a velký orchestr. V tomto provedení se v sólové roli představila skvělá Pavla Vykopalová, jejíž divočejší výstupy předjímají pasáže Brittenova Válečného rekviem.

Více na http://www.theartsdesk.com/classical-music/classical-cds-weekly-kabel%C3%A1%C4%8D-ligeti-shostakovich

Role typu Tosky teď nejsou mým šálkem čaje. Ptali jste se Pavly Vykopalové

12. 01. 2017 | Redakce OperaPlus.cz

Sólistka Janáčkovy opery Národního divadla v Brně odpovídá na otázky čtenářů Opery Plus.

Více na https://operaplus.cz/role-typu-tosky-ted-nejsou-mym-salkem-caje-ptali-se-pavly-vykopalove

Svět a divadlo 01/2017 - Janáček a tí druhí

01. 01. 2017 | Rudo Leška

Poklona patrí predovšetkým Pavle Vykopalovej v titulnej úlohe. Na počiatku som mal dojem určitej nervozity, ktorá však rýchle opadla, čo sa prejavilo pozitívne i na hlase, ktorý sa usadil, získal na istote, rozjasnil sa a rozvinul. Pavla Vykopalová na operné pomery nevšedným spôsobom buduje svoju postavu a psychologicky i spevom predkladá jej vývojový oblúk od pokornej manželky k prenasledovanej zveri brániacej sa útoku a snažiacej sa vykričať svoje zúfalstvo, až po tiché akceptovanie vlastného osudu. Jej lyrizovaná Káta bola príkladom súznenia speváka s režisérovou koncepciou, pri ktorom človek prestával dýchať.

Hudební rozhledy 12/2016 - Káťa Kabanová (Festival Janáček Brno 2016)

01. 12. 2016 | Anna Šerých

Absolutní hit představení je sopranistka Pavla Vykopalová. Kátě dává velký, samozřejmý a přesvědčivý um pěvecký i herecký a má i skvělé partnery...

Zahájení sezóny vévodí brněnská Káťa Kabanová.

12. 10. 2016 | Helena Havlíková

Vykopalové se podařilo přesvědčit o pojetí Káti, která je tvrdší, dramatičtější, rozhodnější ve svém úsilí vymanit se z řádu světa, do kterého se dostala a který svým chováním spoluvytváří a překračuje.

Více na http://www.lidovky.cz/zahajeni-sezony-vevodi-brnenska-kata-kabanova-operni-panorama-heleny-havlikove-g08-/kultura.aspx?c=A161012_113102_ln_kultura_hep

Inscenace Káti Kabanové: památný začátek festivalu Janáček Brno 2016

09. 10. 2016 | Jan Špaček

Celý večer byl vlastně přehlídkou věcí střídavě skvělých, vydařených a parádních. Přesto považuji dva momenty za úplně nejdůležitější. Jedním z nich je nedostižný výkon Pavly Vykopalové v titulní roli.

Více na http://www.mestohudby.cz/publicistika/kritika/inscenace-kati-kabanove-pamatny-zacatek-festivalu-janacek-brno-2016

Modul: Články a kritiky