Kritiky / komentáře / tisk

Festival Janáček Brno: Očakávania utopené vo vode

08. 10. 2016 | Vladimíra Kmečová

Pavla Vykopalová sa s postavou Káti nestretá prvýkrát. Tvorí ju ako osobnosť, ktorá sa napĺňa v láske a v prírode, ale je ničená a zničená pokryteckou a spiatočníckou spoločnosťou, predstavovanou Kabanichou a Dikým. Pavla Vykopalová pridáva do svojej kreácie o trochu viac rebelky než krehkej lyrickej bytosti, v konečnom vyznení však jej postava vyznieva žensky a súcitne. Hlasovo je pre rolu výborne disponovaná, jej soprán je vo výškach znelý, vždy s jasne zreteľnou dikciou, dokonca aj v tak na zrozumiteľnosť textu chúlostivej scéne, ako je výstup s Varvarou. Popri Míle a Jenůfe je to Vykopalovej ďalšia výborná janáčkovská rola z radu tých, pre ktoré je hlasovo (v súčasnosti) stavaná.

Více na https://operaslovakia.sk/festival-janacek-brno-ocakavania-utopene-vo-vode

Carmen z Brna uzavřela sérii oper na letošní Litomyšli

03. 07. 2016 | Jiří Fuchs

Mezi osobnostmi daného večera patřila právě interpretace Micaëly Pavly Vykopalové k nejlepším výkonům. Pěvecky, představitelsky i výrazově. Bravo! Jen trochu nechápu, proč je třeba uvádět do aktuálního programu, že údajně zpívá, aby „umožnila“ představení za onemocnělou představitelku… Kouzlo nechtěného? Krásný výkon, jakých nebýváme častými svědky. Jen víc podobných „záskoků“…

Více na https://operaplus.cz/carmen-z-brna-uzavrela-serii-oper-na-letosni-smetanove-litomysli/

Pavla Vykopalová, sopranistka

14. 04. 2016 | Telefonotéka, Český rozhlas Vltava

Repertoár sopranistky Pavly Vykopalové sahá od barokní k romantické opeře, zahrnuje oratorní, kantátovou i písňovou tvorbu napříč slohy až k hudbě 20. století.

Více na https://vltava.rozhlas.cz/pavla-vykopalova-sopranistka-5017842

Naivistická, dívčí a živá Hubička

06. 12. 2015 | Jan Špaček

Pavla Vykopalová (Vendulka) je v současnosti snad nejvěrohodnějším a pěvecky nejlépe disponovaným smetanovským milujícím děvčetem, vyhýbá se výrazným jevištním gestům a přichází s prostým, lyrickým a technicky vzorným přednesem.

Více na http://www.mestohudby.cz/publicistika/kritika/naivisticka-divci-a-ziva-hubicka

Hudební rozhledy 11/2015 - Její pastorkyňa oslavila padesátiny Janáčkova divadla

01. 11. 2015 | Karla Hofmannová

Premiérové obsazení představilo v roli Jenůfy Pavlu Vykopalovou. Podala ji s profesionální jistotou a šťavnatostí a nosností svého objemného a svítivého sopránu, schopností jímavého piana i vroucností modlitby. Krásná moravská děva „krev a mlíko“ prochází propracovaným hereckým vývojem postavy, kterou provádí přes depresi a zoufalství až k zestárnutí a ke zmoudření.

Operní pěvkyně Pavla Vykopalová

15. 10. 2014 | Telefonotéka, Český rozhlas Vltava

Hostem Telefonotéky byla operní pěvkyně Pavla Vykopalová.

Více na https://vltava.rozhlas.cz/operni-pevkyne-pavla-vykopalova-5016441

DORTMUND/ Konzerthaus: RUSALKA – konzertant

16. 05. 2014 | Sigi Brockmann

Už to, že jako jediná z postav má své jméno, svědčí o důležitosti titulní role a Pavla Vykopalová zazpívala Rusalku naprosto skvěle ve všech hlasových nuancích a aspektech. Brilantní legatové oblouky až k nejvyšším tónům zastínily orchestr bez ostrosti, její p-kultura byla vzorová. Dojem zanechal nejen hit opery, píseň o měsíčku z prvního dějství, ale snad ještě více její procítěná árie „Necitelná vodní moci“ na začátku třetího dějství, ve které běduje, že již nepatří ani mezi lidi, ani vodní bytosti.

Více na https://onlinemerker.com/dortmund-konzerthaus-rusalka-konzertant/

Antonín Dvořák běžel v Ostravě maraton

05. 05. 2014 | Vlastimil Cupák, Veronika Vejvodová

Vrcholem večera byla sopranistka Pavla Vykopalová. Její projev je decentní, intonačně bezchybný ve všech polohách. Její hlas se sálem krásně nesl. Známe ji jako výbornou operní pěvkyni, ale zde svoji hudební inteligenci posunula ještě na vyšší úroveň. Ne nadarmo se říká, že kvalitní zpěvák-zpěvačka se nejlépe pozná při interpretaci písní. Pavla Vykopalová je toho důkazem – organizátoři věděli, koho mají oslovit.

Více na https://operaplus.cz/antonin-dvorak-bezel-v-ostrave-maraton

Pavla Vykopalová: Z Rusalky jsem v šesti letech utekla

24. 03. 2014 | Boris Klepal

Se sopranistkou Pavlou Vykopalovou jsme se sešli deset dní před premiérou operety Polská krev v Janáčkově divadle. Mluvili jsme nejen o ní, ale o operetě vůbec. A samozřejmě také o opeře, oblíbené hudbě a dětství stráveném v Hudebním divadle v Karlíně.

Více na http://www.mestohudby.cz/publicistika/rozhovory/pavla-vykopalova-z-rusalky-jsem-v-sesti-letech-utekla

Eliahu Inbal Finale

10. 06. 2012 | Frank Kuznik

Večer začal klidnějším tónem v podobě obratného provedení Ravelova písňového cyklu Shéhérazade. Plné a zároveň krásně průzračné dílo bylo poutavou ukázkou toho nejlepšího pro zpěvačku Pavlu Vykopalovou, na jejíž temný soprán Inbal nanášel jemné odstíny a teplé tóny. Vykopalová, která je pravidelnou hostující pěvkyní na scénách Národního divadla a Státní opery, má sytý, kulatý hlas bez ostrých hran, a to i ve vyšších rejstřících, za což sklidila bouřlivý potlesk i od hudebníků. Vykopalová se také zasloužila o dokonalou rovnováhu, kterou Inbal vytvořil mezi pěvkyní a orchestrem; její hlas nebyl ani jednou přehlušen hudbou. Toho je těžké dosáhnout a je to připomínka Inbalových vysokých profesionálních standardů a dovedností. Sledovat ho některé večery v posledních letech bylo jako navštěvovat seminář, jak dirigovat symfonický orchestr.

Více na http://pragueculture.blogspot.com/2012/06/eliahu-inbal-finale.html

Jak pejsek s kočičkou vařili Rusalku

28. 05. 2012 | Ondřej Šupka

Největším zážitkem večera byl nicméně vynikající pěvecký i herecký výkon Pavly Vykopalové v titulní roli. Jedná se jednoznačně o současnou nejlepší představitelku této postavy na českých jevištích. Její hlas je dokonale znělý ve všech polohách, dokáže být lyricky zasněný i velmi dramatický, jako například ve velké, pěvecky náročné scéně ve druhém dějství („Ó marno to je“), čímž se Vykopalová ve svém pojetí blíží legendární interpretaci Milady Šubrtové. Je zřejmé, že part Rusalky má nastudovaný velmi pečlivě, suverénně pracuje s jednotlivými detaily, ale zároveň dokáže mít na zřeteli i celek, což se projevilo zejména v dokonale vystavěných frázích i působivě vyklenutých melodických obloucích. Interpretka má kromě toho přímo vzorově propracovanou výslovnost, takže výsledná srozumitelnost zpívaného textu je prakticky dokonalá.

Více na https://operaplus.cz/jak-pejsek-s-kocickou-varili-rusalku

Rusalka v Brně Vladimíra Morávka

01. 04. 2012 | Karla Hofmannová

Hvězdou večera byla Pavla Vykopalová v roli Rusalky. Hlas jímavý a kulatý, znělý i v pianech, pevný ve výškách, s niterným výrazem. Navíc má subtilní a okouzlující zjev.

Více na http://hudebnirozhledy.scena.cz/www/index.php?page=clanek&cislo_id=128&id_clanku=1949

Rusalka – poezie hudby a jeviště

27. 02. 2012 | Boris Klepal

Pavla Vykopalová byla lyrická, křehká, dojemná a nesentimentální Rusalka, její výkon byl fantastický od začátku až do konce. Myslete si o něm libovolný superlativ a pravděpodobně se nespletete. Bylo jí také i v těch nejvypjatějších pasážích dokonale rozumět stejně jako Jiřímu Sulženkovi.

Více na http://zapisnikzmizeleho.cz/rusalka-poezie-hudby-a-jeviste

Pavla Vykopalová: Kalhotkové role mně začaly vadit

22. 02. 2010 | Redakce OperaPlus.cz

Jedna z našich v současné době nejobsazovanějších sopranistek, a to jak v pražském Národním divadle, tak v opeře brněnské. Smetanova Mařenka, Dvořákova Rusalka, Mozartova Fiordiligi, Donna Elvira, Hraběnka, Pamina či Vitellia, Rossiniho Rosina, Leoncavallova Nedda, Pucciniho Mimi a Lauretta, Martinů Julietta a Sestra Paskalina, Rosalinda ze Straussova Netopýra. Pavla Vykopalová jde prostě z role do role a kritiky zpravidla nešetří chválou. Úspěchy má i při svých četných koncertních vystoupeních, velmi dobré ohlasy měla i její dosavadní zahraniční vystoupení.

Více na https://operaplus.cz/pavla-vykopalova-kalhotkove-role-mne-zacaly-vadit

Literární noviny - Skákej, medvěde, čert pro tě jede

10. 04. 2006 | Boris Klepal

Skutečným klenotem představení však byla Pavla Vykopalová v roli Mařenky. Donedávna představitelka mezzosopránových rolí přešla zřejmě definitivně na sopránový obor a zhostila se své úlohy skvěle. Hlas má posazený tam, kde má být, i nejjemnější pianissima se krásně nesou, excelovala intonačně, rytmicky i výrazově, k čemuž ještě nutno připočíst, že velmi dobře vypadá. Je to opravdu mladá, svěží Mařenka, která stojí za nějakou tu lest a námahu.

Předchozí stránka / Další stránka (3/3)
Modul: Články a kritiky