Kritiky / komentáře / tisk

National Theatre Brno 2023-24 Review: The Jacobin

05. 12. 2023 | Alan Neilson

Sopranistka Pavla Vykopalová podala v roli Bohušovy ženy Julie věrohodný výkon. Disponuje jistým, lyricky přitažlivým hlasem, který dokáže snadno přecházet do atraktivního vyššího rejstříku. Její scéna s hrabětem ve třetím dějství, v níž zpívá ukolébavku, která změní jeho náladu, a po níž následuje krátký duet, byla podána citlivě, zatímco její následná prosba k hraběti, aby Bohušovi odpustil, jí umožnila předvést výrazové kvality svého hlasu.

Více na https://operawire.com/national-theatre-brno-2023-24-review-the-jacobin

Pavla Vykopalová: Dvořákova hudba je mému srdci nejblíž

28. 09. 2023 | Karla Hofmannová

Pavla Vykopalová je pevným pilířem souboru Janáčkovy opery v Brně. Její interpretace mladodramatických sopránových rolí je vždy naplněna vroucností a opravdovostí prožitku a její charakteristická sladká barva hlasu je nezaměnitelná. V současné době se připravuje spolu se souborem na 8. října na premiéru opery Jakobín Antonína Dvořáka, ve které studuje roli Julie.

Více na https://www.klasikaplus.cz/rozhovor-2/item/10425-pavla-vykopalova-dvorakova-hudba-je-memu-srdci-nejbli

Ikonická díla české hudební literatury zazněla na úvod festivalu Janáček a Luhačovice

13. 07. 2023 | Jozef Červenka

Po skvelých operných hrdinkách sa Pavla Vykopalová opäť zaskvela ako autentická koncertná janáčkovská interpretka. Zaujala krásnym hrejivým timbrom svojho lahodného sopránu, dobrou artikuláciou a primeranou hlasovou nosnosťou.

Více na https://www.klasikaplus.cz/reflexe-2/item/9983-ikonicka-dila-ceske-literatury-zaznela-na-uvod-hudebniho-festivalu-janacek-a-luhacovice

BRNO (Brünn)/ Národní divadlo – ALCINA von G.F. Händel. Auf nach Brno!

20. 02. 2023 | Susanne Kosesnik-Wehrle

V neděli zpívala Alcinu Pavla Vykopalová. Mojí poslední Alcinou byla Cecilia Bartoli, takže laťka byla pro mě nastavena hodně vysoko. Pavla Vykopalová je velmi, velmi dobrá Alcina, zpívá vysokým, brilantně čistým sopránem, piana i koloratury se jí daří bezchybně. Navíc je to neobyčejně dobrá herečka, která působí nesmírně lidsky – není to zlá čarodějnice, ale hluboce zamilovaná žena, která se na konci všemi opuštěná vrací do domu, kde jsme ji viděli poprvé.

Více na https://onlinemerker.com/brno-bruenn-narodni-divadlo-alcina-von-g-f-haendel-auf-nach-brno/

Svatováclavský hudební festival se loučil Svatebními košilemi. Velkorysá výstavba tentokrát převládla nad detaily

29. 09. 2022 | Milan Bátor

Sopranistka Pavla Vykopalová má cit pro dramatické odstínění textu. Oceňuji její schopnost svým hlasem poutavě vyprávět i v nižších hlasových polohách, dechovou výdrž a v každém ohledu kultivovaný projev. V nejexponovanějších pasážích prokázala intonační jistotu a našla dost sil i k strhující gradaci.

Více na https://www.ostravan.cz/75848/svatovaclavsky-hudebni-festival-se-loucil-svatebnimi-kosilemi-velkorysa-vystavba-tentokrat-prevladla-nad-detaily

Podzimní festival duchovní hudby odstartoval s pořádnou dávkou muzikality

27. 09. 2022 | Karolína Alena Bartoňková

Pavla Vykopalová vynikala příjemně se poslouchajícím hlasem, který se neprojevoval žádnými technickými omezeními, a to jak v nejvyšších polohách, tak i v těch nejnižších, v nichž byla schopna své „zlato v hrdle“ udržet znělé navzdory hlučícímu orchestrálnímu pozadí. Z projevu této zkušené pěvkyně vyzařovala pokora a její decentní procítěnost pěveckého partu adekvátně přilnula k roli dívky. Také dala najevo, že se své úlohy zhostila svědomitě, o čemž nás přesvědčila v každém z momentů, v němž se tóny frází pohybovaly v různých oktávách a její hlas nevykazoval žádné známky nemilého zaskočení. S jednotlivými tóny frází se pak dokázala pomazlit a výsledkem se stalo líbezné legato. Rovněž nám předvedla svůj dynamický fortel a jeho rozpětí, když si pohrávala s crescendy a decrescendy na držených tónech. Zcela evidentně si užívala předposlední část skladby, árii Maria Panno, při mně stůj!, v níž plně popustila uzdu své muzikalitě a v některých pasážích její hlas splýval v nádherném koloritu smyčců.

Více na https://www.klasikaplus.cz/reflexe-2/item/8171-podzimni-festival-duchovni-hudby-odstartoval-s-poradnou-davkou-muzikality

PRAG/ Státní Opera: RUSALKA. Referenz-Inszenierung

29. 04. 2022 | Jan Krobot/Zürich

V roli Rusalky zastoupila Alžbětu Poláčkovou Pavla Vykopalová a svým kultivovaným, nádherně nosným sopránem byla takovou Rusalkou, jak si ji Dvořák pravděpodobně představoval.

Více na https://onlinemerker.at/prag-statni-opera-rusalka-referenz-inszenierung/

Händelova Alcina v Brně je barokně velkolepá s perfektním provedením

07. 02. 2022 | Karla Hofmannová

Na premiéře v sobotu 5. února 2022 zpívala titulní roli kouzelnice Alciny sopranistka Pavla Vykopalová (alternace Karina Gauvin). Zúročila především svůj sladký témbr lyrického sopránu, ke kterému přidala ještě koloratury, a postavu prodchnula líbezností a kultivovaností projevu. Excelovala v dlouhých a klenutých pasážích, kterým dala napětí a vroucnost. Árií „Sì, son quella“ zahájila řadu nádherných pasáží, z nichž vrcholem byla árie „Oh! mio cor“, kde se rozbouřil potlesk, stejně jako po poslední árii „Mi restano le lagrime“. V těchto áriích vynikla jako skvělá pěvkyně se schopností využít všechny finesy bel canta a obecenstvo ji za to ocenilo na otevřené scéně.

Více na https://www.klasikaplus.cz/reflexe-2/item/6749-h-ndelova-alcina-v-brne-je-barokne-velkolepa-s-perfektnim-provedenim

Mimořádná operní Alcina z Brna

06. 02. 2022 | Lukáš Pavlica

Největší pozornost si ovšem plným právem zaslouží pěvecké uchopení Alciny Pavlou Vykopalovou – sopranistka dokázala stejně kvalitně a výrazově přesvědčivě podat jak hlubokou zamilovanost, tak bezmezný stesk, stejně jako spalující hněv a zlobu – každičkým záchvěvem hlasu v tesklivých áriích dodávala Alcině nejen skutečnou citovost, ale především ji představila posluchačům jako komplexní a veskrze tragickou, nikoli však ryze zápornou postavu. To vše pojila vybroušená technická brilance a dechberoucí práce s barvou a dynamikou.

Více na http://www.mestohudby.cz/publicistika/kritika/mimoradna-operni-alcina-z-brna

Současná éra české Opery VI : III. Aby se vědělo - Pavla Vykopalová

01. 12. 2021 | Radmila Hrdinová

Když se režisér Ondřej Havelka v roce 2005 chystal k nastudování Prodané nevěsty v Národním divadle v Brně, pronásledoval všechny své známé z operního světa dotazem, zda neznají Mařenku, která by vypadala jako osmnáctiletá holka a zpívala jako Gabriela Beňačková. A když mu ji nikdo nesehnal, objevil si ji sám na jedné z repríz Janáčkovy Její pastorkyně, kde zpívala Karolku. Jmenovala se Pavla Vykopalová.

Více na http://hudebnirozhledy.scena.cz/www/index.php?page=clanek&cislo_id=245&id_clanku=2599

Svatá Ludmila oslavila svůj svátek v Ostravě

16. 09. 2021 | Milan Bátor

Největší úkol ležel na bedrech sopranistky Pavly Vykopalové. Její pojetí Svaté Ludmily bylo neokázalé a ušlechtilé. Bravurní, avšak nikdy exkluzivní a přeforzírované. Mám dojem, že Svatá Ludmila vstoupila do uměleckého bytí této znamenité české sopranistky v pravý čas. Její interpretace ve mně od prvního okamžiku vzbuzovala důvěru, jak se v závěru díla ukázalo, odůvodněnou. Hlas Pavly Vykopalové dokáže hladit, je hebký, ale současně pevný a spolehlivě nosný. Její výkon se rozhodně zařadil k nejlepším kreacím, které bylo dosud možné zaregistrovat.

Více na https://www.klasikaplus.cz/reflexe-2/item/5902-svata-ludmila-oslavila-svuj-svatek-v-ostrave

Sopranistka Pavla Vykopalová: Opera musí vyjadřovat emoce v souladu s hudbou

29. 06. 2021 | Karla Hofmannová

Pavla Vykopalová patří k výrazným českým pěveckým stálicím, jejíž jasný a průrazný soprán má výjimečnou schopnost vyjadřovat nejjemnější emoce. Se sopranistkou jsme vedli rozhovor nejen o profesních úspěších, ale také o rodinném zázemí, oblíbeném repertoáru a hlasové hygieně.

Více na https://operaplus.cz/sopranistka-pavla-vykopalova-opera-musi-vyjadrovat-emoce-v-souladu-s-hudbou

Klarinetista Karel Dohnal na novém albu přesvědčuje, že česká hudba 20. století má světovou úroveň

10. 12. 2020 | Milan Bátor

Antonín Tučapský a jeho cyklus písní Láska a žal pro soprán, klarinet a klavír je nádhernou, lyrickou tečkou. Pavla Vykopalová má zákonitosti písňové interpretace naprosto pod kontrolou. Její koncentrované, vroucné pojetí vychází z obsahu lidového textu. Cítíme její bytostné souznění v nádherně dynamicky a agogicky vystavěných frázích, kterým je nádherně rozumět.

Více na https://www.ostravan.cz/68462/klarinetista-karel-dohnal-na-novem-albu-presvedcuje-ze-ceska-hudba-20-stoleti-ma-svetovou-uroven

Brno Janacek Festival 2020 Review: Jenůfa

28. 10. 2020 | Alan Neilson

Sopranistka Pavla Vykopalová v titulní roli byla poutavou a soucitnou Jenůfou. Má přitažlivý hlas s atraktivním zabarvením, bohatý střední hlas s jasným, jistým horním rejstříkem. Její krásně prokreslené frázování vystihlo lyričnost role, aniž by to bylo na úkor vnitřní bolesti a utrpení Jenůfy. Působivá byla její hlasová všestrannost a schopnost odborně rozvíjet charakterizaci postavy, což skvěle předvedla ve svém monologu ve druhém dějství "Mamičko, mám těžkou hlavu, mám, mám", v němž prochází celým řetězcem emocí, když hledá svou matku, pak svého synka, s úzkostí očekává příchod Števy, panikaří, strachuje se o své dítě a modlí se za jeho bezpečí.

Více na https://operawire.com/brno-janacek-festival-2020-review-jenufa

Její pastorkyňa mezi jablky a šedými zdmi s Karitou Mattilou

04. 10. 2020 | Lukáš Pavlica

A hostující Karita Mattila v tomto ohledu obstála bez chyby. Její emocemi prodchnutý, zoufalý a mnohdy zlomený zpěv člověka stojícího před hrůzostrašnou volbou publiku až svíral dech. Pavla Vykopalová jí byla více než zdatným protipólem – něžné chování svého syna, zasněné představy o Števovi, stejně jako následná hrůza a rezignace – to vše s intonační přesností a s dechberoucí citovostí. Ve spojení těchto dvou zpěvaček tak dosáhla opera nejvypjatější a pěvecky nejpůsobivější podoby.

Více na http://www.mestohudby.cz/publicistika/kritika/jeji-pastorkyna-mezi-jablky-a-sedymi-zdmi-s-karitou-mattilou

CD BEETHOVEN: EGMONT OP. 84; REICHA: LENORE – Wiederveröffentlichung erstklassiger Aufnahmen in kluger Gegenüberstellung der zwei Geburtstags-Jubilare, ORFEO

11. 01. 2020 | Dr. Ingobert Waltenberger

Nahrávka je opravdovým dárkem pro všechny milovníky hudby, kteří se zde mohou ponořit do té nejbujnější vokální nádhery. Camilla Nylund jako Lenora v nespoutané extázi z výšek, ale také Pavla Vykopalová jako její matka, hrdinný tenorista Corby Welch jako vypravěč a Vladimír Chmelo v roli Viléma nabízejí opravdu skvělou pěveckou show. Frieder Bernius znovu dokazuje, jak vášnivým a talentovaným je hudebníkem. V tomto osmdesátiminutovém díle živě vyzdvihuje všechny dramatické aspekty. Duet obou žen "O Mutter, Mutter! Hin ist hin!" lze považovat za dramatický vrchol. Nyní už víme, kde se Smetana inspiroval pro duet dvou sopranistek v opeře Dalibor.

Více na https://onlinemerker.com/cd-beethoven-egmont-op-84-reicha-lenore-wiederveroeffentlichung-erstklassiger-aufnahmen-in-kluger-gegenueberstellung-der-zwei

17. listopad s Dvořákovou Svatou Ludmilou

20. 11. 2019 | Anežka Šejnohová

Příjemně zabarvený zvonivý soprán Pavly Vykopalové byl při každém vstupu ozdobou prostoru. Zpěvačka navíc dokázala zpívat nejen technicky bravurně, ale také s přiměřenou procítěností, která odpovídala závažnosti tohoto listopadového provedení.

Více na https://www.klasikaplus.cz/reflexe-2/item/2510-17-listopad-s-dvorakovou-svatou-ludmilou

Publikum Svatováclavského festivalu si nemohlo přát důstojnější a rozmanitější zakončení

29. 09. 2019 | Milan Bátor

Provedení Janáčkovy filharmonie, Českého filharmonického sboru Brno a sólistů Pavly Vykopalové a Roberta Kružíka bylo jedním slovem úchvatné. Sametový, témbrově nádherně zbarvený soprán Pavly Vykopalové byl ideální volbou. Sopranistka zazpívala Dvořáka s citlivou, nádherně vyklenutou, avšak nikdy přehnanou dynamikou.

Více na https://www.ostravan.cz/59476/publikum-svatovaclavskeho-festivalu-si-nemohlo-prat-dustojnejsi-a-rozmanitejsi-zakonceni

Abonentní cyklus Českého filharmonického sboru Brno vyvrcholil Svatou Ludmilou

28. 05. 2019 | Karla Hofmannová

Nositelem jasu a klidu je především představitelka Ludmily, Pavla Vykopalová. Její soprán, zvonivý a lehký, přesto pevný, s kulatým volumenem, se nesl pod kopulí kostela jako jasný paprsek.

Více na https://operaplus.cz/abonentni-cyklus-ceskeho-filharmonickeho-sboru-brno-vyvrcholil-svatou-ludmilou

Dvořákova česká křížová cesta ve spolehlivých rukou

03. 04. 2019 | Martin Jemelka

Pokud bych Vasilkův sbor – nikoliv originálně – přirovnal k broušenému diamantu Lenárdova pondělního nastudování, sopranistka Pavla Vykopalová a slovenská mezzosopranistka Denisa Hamarová byly živými klenoty, spolehlivě osazenými v diadému Dvořákova desetidílného díla. Pavlu Vykopalovou lze dnes považovat za naprosto ideální interpretku Dvořákových sopránových partů, která se může opřít jak o bohaté zkušenosti s Dvořákovou písňovou a operní tvorbou, tak o pokorný přístup k Dvořákovým partiturám.

Více na https://www.casopisharmonie.cz/kritiky/dvorakova-ceska-krizova-cesta-ve-spolehlivych-rukou.html

Předchozí stránka / Další stránka (1/3)
Modul: Články a kritiky